Marmura sau granit, asta-i intrebarea

Piatra naturala este o solutie moderna in orice fel de amenajare, pe langa faptul ca este un material organic rezistent, este si un bun conductor termic. Principala diferență dintre marmură și granit constă în originile diferite ale acestor două roci. În esență, marmura este o rocă calcaroasă cristalină, în timp ce granitul este o rocă de origine pur vulcanică. 

Atunci când vorbim despre alegerea unui finisaj, este important să avem în vedere mai multe criterii, precum bugetul, rezistența, duritatea, designul și calitatea. Dacă vorbim despre rezistență în timp și duritate, piatra naturala este recunoscută pentru densitatea neobișnuit de mare și pentru duritatea de care dă dovadă. Gresia este mult mai subțire și mai poroasă, dar și mai puțin rezistentă la forța de greutate care poate provoca fisurarea sau chiar spargerea cu ușurință.

Concret pardoselile din piatră naturală, marmură, granit, travertin, arată impecabil sute de ani dacă sunt întreținute cum este recomandat. În ceea ce privește durata de viață și aspectul îngrijit al gresiei, aceasta variază între cinci și maxim 10 ani. Este o diferență destul de mare care demonstrează faptul că piatra natural este unul dintre cele mai longevive materiale de construcții.

Spre deosebire de granit, marmura este o rocă puțin mai moale, motiv pentru care este mai ușor de modelat. Pe de altă parte, din cauza durității sale ridicate, granitul trebuie să fie tăiat cu lame și discuri diamantate. Granitul este mult mai durabil din punct de vedere fizic și chimic, prin urmare, este mai potrivit pentru a fi utilizat ca material de construcție. În comparație cu granitul, marmura nu tolerează bine influențele externe din mediul înconjurător.

  1. Ce este recomandat sa folosim la exterior?

Granitul este cel mai potrivit cand vine vorba de exteriorul imobilelor, datorită solidității și rezistenței sale deosebite. De exemplu, granitul este folosit la pavarea suprafețelor foarte solicitate din afara clădirilor publice. Decizia de a utiliza granitul în spații interioare depinde in totalitate de dumneavoastră. Pentru interiorul imobilului puteți alege atat marmura, cat si granitul.

2. Ce alegem pentru blatul de bucatarie?

Blaturile personalizate din piatră sunt foarte adecvate acolo unde se va lucra mult pe ele. Blaturile din granit sunt rezistente la șocuri, căldură, zgârieturi și murdărie, și sunt extrem de ușor de curățat. Textura bogată a acestei pietre naturale conferă bucătăriilor un aspect prestigios. 

3. Scarile de interior

Marmura și granitul sunt rezistente la uzură, fiind deci adecvate și pentru suprafețe pe care se circulă mult pietonal, cum ar fi scările din piatră. Scarile de la interior pot fi lustruite, pot fi buciardate pe o anumita zona, pot avea chenar sau pot fi realizate din diverse combinatii de materiale. Acestea se pot personaliza in functie de dorinta si materialul ales de dumneavoastra. Acestea se pot realiza atat din marmura, cat si din granit.

4. Glafurile pentru geamuri

Granitul și marmura sunt folosite inclusiv la fabricarea glafurilor. Deoarece sunt rezistente la lovituri, apă și soare, aceste două materiale naturale sunt ideale pentru fabricarea glafurilor extrem de expuse la elementele naturii. Acestea sunt foarte estetice și se potrivesc atât cu fațadele moderne, cât și cu cele tradiționale. Marginile glafurilor trebuie să aibă un profil destinat scurgerii mai ușoare a apei.

5. Ce alegem cand vine vorba de blatul pentru baie?

Baia nu este doar locul in care ne preocupam de igiena si tabieturile zilnice, ci si un colt de liniste in care putem da frau liber grijilor, in timp ce ne invaluim intr-un ritual de relaxare si regasire. Tocmai de aceea, in ceea ce priveste procesul de amenajare a baii, trebuie sa retineti ca acesta nu ar trebui sa fie mai prejos fata de un proces de stilizare a oricarei alte incaperi. Alegerea blatului pentru baie poate fi una dificila, deoarece atat marmura cat si granitul sunt doua variante excelente. Avand o gama diversificata de modele, de multe ori ni se poate parea dificil sa alegem modelul perfect pentru noi.

Un beneficiu insemnat al acestor materiale si al pietrei naturale este faptul ca acestea pot fi restaurate, pot fi aduse la aspectul initial daca au fost patate sau deteriorate chiar si dupa zeci de ani. Granitul si marmura sunt pietre naturale de o frumusete remarcabila cu roluri multiple in constructii si amenajari. Marmura este eleganta si grandioasa, iar granitul este vibrant si puternic.

Leave a Reply